W trzynastym odcinku serii na kanale YouTube dr Jonasz omawia temat wartościowych składników odżywczych, do których należą nie tylko witaminy, minerały i pierwiastki śladowe, ale też białka oraz zdrowe tłuszcze. Zabezpieczenie odpowiedniego poziomu tych prawie dziewięćdziesięciu bioaktywnych substancji w naszym organizmie jest kluczowe dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Powszechne błędne nawyki żywieniowe powodują jednak, że nie można całkowicie polegać na naszej diecie jako gwarancie zapewnienia optymalnego poziomu niezbędnych substancji. Według metody detoksykacji i immunoaktywacji dr. Jonasza wynika to z dwóch powiązanych czynników. Pierwszy z nich to niewystarczająca zawartość bioaktywnych substancji w naszym pożywieniu i środowisku zewnętrznym. Drugi to zaburzone wchłanianie i przyswajanie niezbędnych dla organizmu substancji, które najczęściej występuje w jelicie cienkim.
Z wykładu dr. Jonasza dowiadujemy się zarówno o niektórych poważnych błędach żywieniowych popełnianych w przeszłości, jak też o powodach braku wartościowych składników odżywczych w żywności w obecnych czasach. Dr Jonasz wspomina także o istotnej roli cukru w naszym organizmie, który zachowuje się jak „pożeracz” wszystkich istotnych substancji mineralnych, powodując tym samym niebezpieczne obniżenie ich poziomu.
Jeżeli interesuje Was, w jaki sposób nasz organizm ocenia potrzebną ilość niezbędnych substancji i stara się zapewnić ich odpowiedni poziom oraz jak detoksykacja metodą dr. Jonasza przyczynia się do dobrego przyswajania wartościowych składników odżywczych, zapraszam do obejrzenia całego odcinka.