fbpx
Metoda dr Jonasza_cholesterol

Zły i dobry cholesterol

Cholesterol jest substancją steroidową (pochodną steranu) obecną w organizmie człowieka i wielu innych zwierząt. Stanowi ważną część błon komórkowych i wyściółki naczyń, jest wykorzystywany do syntezy kwasów żółciowych, niezbędnych do efektywnego trawienia, wytwarza niektóre hormony, jest potrzebny do przyswajania witaminy D.

Jak w naszym organizmie pojawia się cholesterol?

Organizm przyjmuje część cholesterolu z żywnością, ale jego większość jest produkowana przez samą wątrobę. Krąży we krwi z jelit do wątroby, z wątroby do tkanek i z tkanek z powrotem do wątroby. Nie może poruszać się samodzielnie we krwi, więc aby mógł wraz z nią się przemieszczać, musi łączyć się z białkami. Powstają wtedy lipoproteiny – HDL, LDL i VLDL. Cząsteczki HDL, zwane także „dobrym cholesterolem”, pełnią funkcję ochronną. Wychwytują nadmiar cholesterolu w tkankach i transportują go do wątroby, gdzie jest metabolizowany. Poziom HDL zwiększa się dzięki aktywności i wysiłkowi fizycznemu. Z drugiej strony LDL, potocznie znany jako „zły cholesterol”, transportuje cholesterol z wątroby do tkanek. Jego podwyższony poziom powoduje odkładanie się nadmiaru cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych, gdzie tworzy blaszki miażdżycowe. W efekcie naczynia krwionośne tracą elastyczność, a przestrzeń do przepływu krwi ulega zwężeniu.

Jak obniżyć poziom LDL we krwi?

Przy podwyższonym poziomie LDL, czyli „złego cholesterolu”, zalecane jest dostosowanie się do zasad zdrowego stylu życia i diety. Lecz odpowiedni pokarm prowadzi tylko do niewielkich zmian poziomu cholesterolu, który wynosi około 10%, zarówno w górę, jak i w dół. Powszechnym mitem jest przekonanie, że należy monitorować tylko spożycie cholesterolu.  Na poziom cholesterolu we krwi wpływa też skład spożywanych tłuszczy. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w tłustych rybach i większości olejów roślinnych są bardzo ważne dla utrzymania zdrowia i wpływają również pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi. Po drugiej stronie są natomiast tłuszcze zbudowane w większości z nasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w zbyt dużych ilościach podnoszą poziom cholesterolu we krwi. Do tej grupy należą m.in. masło i tłuste produkty mleczne, smalec, podroby, tłuste dania mięsne (pomijając zdrowe ryby), wędliny, ale też olej kokosowy. Tak naprawdę, jak widać, nie ma niezdrowej żywności, jest tylko jej niezdrowa ilość.

Czy obniżenie poziomu LDL uratuje nas przed zawałem serca?

Wszystko to prowadzi nas do rozbieżnych, często kontrowersyjnych poglądów na temat cholesterolu. Niektórzy naukowcy twierdzą, że cholesterol całkowity nie wpływa na ryzyko chorób układu krążenia, a jedynie na niektóre jego frakcje, które nie są wykrywane rutynowymi badaniami laboratoryjnymi. Nie wykazano, aby podwyższony poziom cholesterolu prowadził do zawałów serca i udarów. Połowa osób z tymi chorobami nie ma wyższego poziomu cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu nie jest związany z otyłością, a szczupli ludzie miewają takie same problemy jak otyli. Na dodatek statyny, leki na obniżenie cholesterolu, nie zmniejszają ryzyka zachorowań i mają poważne skutki uboczne. Statyny wychwytują cholesterol, tym samym obniżając jego poziom, ale nie leczą przyczyny hipercholesterolemii. Niemniej jednak wielu lekarzy nadal preferuje leki obniżające poziom cholesterolu. Podobno zmiana ta powinna doprowadzić do poprawy stanu zdrowia układu naczyniowego. Niestety nie prowadzi, a choroby układu naczyniowego nadal znajdują się na szczycie przyczyn śmiertelności. Lekarze ci zapytani o opinię na ten temat, co zaskakujące, przyznają, że mają świadomość niewielkiego wpływu obniżania poziomu cholesterolu na poprawę funkcjonowania układu naczyniowego, ale mimo wszystko wolą stosować metody farmakologiczne.

Metoda dr. Jonasza na obniżenie LDL

W detoksykacji metodą dr. Jonasza wyższy poziom cholesterolu nie oznacza choroby wątroby, gdzie cholesterol jest tworzony i rozkładany. Chodzi jednak o selektywne zaburzenie odpowiednich enzymów w komórkach wątroby. Najczęstszą przyczyną tego zaburzenia są toksyny produkowane z powodu nieprawidłowego funkcjonowania mikrobiomu jelitowego. Dlatego możemy skorygować zaburzenie regulacji cholesterolu poprzez detoksykację wątroby i środowiska jelitowego. Detoksykacja wątroby i detoksykacja jelit należą do systemu kompleksowej detoksykacji, którą szczególnie wspiera preparat Nechol.

Przygotowano na podstawie artykułów publikowanych w magazynie INFO MARION e-bulletin w kwietniu 2020 roku i w maju 2021 roku.