fbpx
Metoda dr Jonasza_Równowaga kwasowo-zasadowa

Zakwaszenie organizmu, a równowaga kwasowo-zasadowa

Zakwaszenie organizmu to zjawisko, do którego dochodzi, gdy zaburzona zostaje równowaga kwasowo-zasadowa. Równowaga kwasowo-zasadowa w środowisku wewnętrznym naszego organizmu jest jednym z podstawowych mechanizmów homeostazy. Jest wyrażana jako wartość liczbowa pH i nasze ciało bacznie obserwuje żeby mieściła się tylko w bardzo wąskim zakresie około pH +/- 7,4.

Zakwaszenie organizmu.

Jednak w naszej dobrze odżywionej populacji normalnym zjawiskiem jest zakwaszenie organizmu. Oznacza to, że kwasowe metabolity (produkty metaboliczne) gromadzą się w naszym ciele, kiedy jemy za dużo cukru, tłuszczu i mięsa w nieodpowiednich kombinacjach, proporcjach i ilościach. Nadmierne zakwaszenie organizmu niesie za sobą szereg nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych. Może się pojawiać zmęczenie, ucisk w żołądku, problemy z jelitami i niestrawność, zgaga lub wzdęcia. Z nadmiernym zakwaszeniem mogą być również powiązane problemy skórne, łamliwość paznokci i włosów, próchnica zębów lub bóle głowy i pleców. Kiedy ciało nieustannie walczy z kwasami, aby je zneutralizowało, musi dotrzeć do rezerw wapnia, magnezu, potasu i sodu. W związku z tym wyczerpują się z organizmu rezerwy minerałów, których i tak człowiek współczesny nie ma zbyt wiele.

Zakwaszenie organizmu można redukować na kilka sposobów.

Po pierwsze, poprzez zmianę sposobu odżywiania. Nie musi to być żadna drastyczna dieta. Trzeba tylko unikać pewnych zakwaszających potraw lub przynajmniej spożywać je w małych ilościach i tylko sporadycznie. Poniżej przedstawiam przykładową listę żywności zasadotwórczej i zakwaszającej. Po drugie, można zastosować różne sposoby odkwaszania. Wystarczy nawet stara dobra soda oczyszczona. Można ją wypić rozpuszczoną w wodzie, najlepiej między posiłkami, lub przygotować z niej kąpiel. Regularne stosowanie ciepłej kąpieli z wodorowęglanem sodowym „wyciąga” kwas z organizmu i wywołuje bardzo przyjemne uczucie relaksu. Efekt ten jest szczególnie wyraźny po wysiłku fizycznym, kiedy mięśnie i stawy są zalane kwasem mlekowym.

Żywność zasadotwórcza (od najbardziej wydajnej do neutralnej)

1) seler, ogórki, szpinak, rodzynki, suszone figi, imbir

2) marchew, mniszek lekarski, nać warzyw, kalarepa, czarna porzeczka

3) grzyby, brokuły, kalafior, melon, mango

4) buraki, rzodkiew, rzodkiewka, cytryna, czosnek

5) sałata, kapusta, oliwki, ocet jabłkowy, pomidory, zielony owies, wodorosty

6) soja, pomarańcze, cebula

7) banany, gruszki, jabłka, maliny, morele, wiśnie, orzechy laskowe orzechy

8) ziemniaki (zwłaszcza gotowane w skórce), gryka, herbata zielona i ziołowa

Żywność zakwaszająca (od najbardziej szkodliwej do najmniej szkodliwej)

1) wieprzowina, wołowina, cielęcina, królik, owoce morza, cukier, wędliny, napoje z kwasem fosforowym

2) indyk i kurczak

3) ryby, jajka, likiery, czekolada, sery twarde i dojrzałe

4) soczewica, owies, pszenica i inne zboża, chleb, margaryna, orzechy, makaron, biały ryż

5) masło i śmietana

6) twarożek i świeże sery, kokos, piwo, wino, kawa, czarna herbata

7) sfermentowane produkty mleczne, krowie i kozie mleko, migdały

Tekst przygotowano na podstawie artykułu „Równowaga kwasowo-zasadowa”. Artykuł można przeczytać  w magazynie Detoksykacja.

W procesie detoksykacji metodą dr. Jonasza można wykorzystać preparat Acid, który wspomaga proces oczyszczania organizmu z kwasu moczowego i soli biogennych.
Interesuje Cię jak zredukować zakwaszenie organizmu metodą dr. Jonasza? W naszej poradni detoksykacji i immunoaktywacji w Warszawie, stosujemy metodę dr. Jonasza. Zapraszamy do kontaktu.