Witamina B 12

Rola witaminy B12

Rozpuszczalna w wodzie witamina B12, zwana kobalaminą, należy do grupy witamin B. Ta ważna substancja pełni wiele funkcji w organizmie. Bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych (erytrocytów) i zapobiega anemii. Zapewnia prawidłowy skurcz mięśni, odpowiada za wzrost i strukturę kości. Ma także wpływ na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, gdyż uczestniczy w tworzeniu otoczek, które chronią i izolują komórki nerwowe.

Jak wchłania się witamina B12?

Proces wchłaniania witaminy B12 z żywności jest złożony i uzależniony od działania układu pokarmowego. W pożywieniu jest ona związana z białkami i rozkłada się w żołądku pod wpływem kwasów żołądkowych. Wolna witamina B12 natychmiast wiąże się z tzw. czynnikiem wewnętrznym – glikoproteiną wytwarzaną przez komórki okładzinowe żołądka. Cały kompleks przechodzi do jelita cienkiego i stąd jest wchłaniany do krwiobiegu. W komórkach wątroby kobalamina zamienia się w aktywne koenzymy, które są przechowywane w wątrobie i w szpiku kostnym do dalszego wykorzystania.

Ludzki organizm nie potrafi syntetyzować witaminy B12. W celu jej uzyskania polega na źródłach zewnętrznych, którymi są zwłaszcza produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak wątroba, mięso, przetwory mleczne (oprócz mleka), żółtka jajek, ryby i drożdże. Produkty roślinne natomiast w ogóle nie zawierają witaminy B12 – z tego powodu wzbogaca się nią niektóre pokarmy roślinne dla wegetarian i wegan. Jednak suplementacja doustna ma sens tylko wtedy, gdy wchłanianie przez układ pokarmowy funkcjonuje prawidłowo.

Wpływ niedoboru witaminy B12 na organizm.

Niedobór witaminy B12 ma negatywny wpływ na proces krwiotworzenia i może spowodować rozwój anemii oraz zmian w szpiku kostnym. Ma również poważne konsekwencje neurologiczne. Dochodzi do ubytku otoczek mielinowych włókien nerwowych, a komórki nerwowe obumierają. Początkowo objawia się to zaburzeniami czucia w kończynach, następnie pojawiają się zaburzenia pamięci i dezorientacja. Niedobór witaminy B12 może być spowodowany również nieprawidłowym działaniem układu trawiennego. Do najbardziej narażonych grup należą:
– ludzie po 60. roku życia,
– osoby spożywające duże ilości leków na dolegliwości żołądkowe i zgagę,
– pacjenci po operacjach brzucha,
– młodzież stosująca dietę wegetariańską,
– osoby z przewlekłymi chorobami żołądka i jelit
– oraz alkoholicy.

Na podstawie artykułu opublikowanego w magazynie INFO MARION e-bulletin w styczniu 2020 roku.