fbpx
Metoda dr Jonasza-napoje

Sześć rodzajów napojów prozdrowotnych

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że słodzone i gazowane napoje mogą w naszym ciele spowodować niemałe spustoszenie. Na szczęście mamy do wyboru mnóstwo innych możliwości. Przedstawiam takie, które nie tylko będą wspierać nasze zdrowie, ale mogą też urozmaicić codzienne nawyki żywieniowe.

1.     Woda z cytryną

Cytryna daje o wiele więcej niż tylko przyjemny aromat i kwaśnawy smak. Pijąc wodę z dodatkiem cytryny wspomagamy pracę komórek skóry, poprawiamy stan włosów i również zapewniamy sobie długofalową witalność. Wiadomo, że cytryny są źródłem witaminy C. Już jedna cytryna dostarczy nam około 50% wymaganego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Więcej o zaletach picia wody z cytryną można przeczytać w tym artykule https://calkiemzdrowo.pl/woda-z-cytryna-domowe-sos-dla-zdrowia-i/.

2.     Sok z żurawiny

Większość ludzi uważa, że żurawina w postaci sosu lub dżemu żurawinowego to po prostu pyszny dodatek do dań. Jednak żurawina jest bogata w minerały niezbędne dla zdrowia. Zawiera cenne substancje chroniące przed nowotworami i chorobami układu krążenia, redukujące stres oksydacyjny, stany zapalne i zapobiegające infekcjom dróg moczowych.

3.     Zielona herbata

Zielona herbata to po wodzie drugi najpopularniejszy napój na świecie. Jest wytwarzana z liści herbaty, które poddane zostały w czasie przetwarzania jedynie minimalnej oksydacji i cechuje je wysoka zawartość silnych przeciwutleniaczy zwanych polifenolami. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do procesu starzenia się i rozwoju szeregu schorzeń, w tym nowotworów i chorób układu krążenia.

4.     Herbata z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski powszechnie znany jako mlecz i dmuchawiec rośnie wszędzie i jest dostępny przez większą część roku. To roślina stosowana przy zapaleniach stawów, dnie moczanowej, dolegliwościach żołądkowych, egzemie i innych chorobach skóry. Doskonale wspiera oczyszczanie organizmu poprzez pobudzanie czynności wątroby. Wysoka zawartość inuliny, szczególnie w okresie jesiennym, sprawia, że korzeń mniszka lekarskiego jest wartościowym prebiotykiem  źródłem pożywienia dla naszych pożytecznych bakterii jelitowych.

5.     Napar z pokrzywy

Pokrzywa działa wspomagająco na wątrobę, układ krążenia, układ odpornościowy, moczowy i nerwowy, układ oddechowy i pokarmowy oraz układ hormonalny. Jest cennym źródłem niektórych witamin, minerałów. Szczególnie docenimy ją w przypadku zmęczenia spowodowanego wiosennym przesileniem – taki napar ze świeżej pokrzywy to potrzebny zastrzyk energii.

6.     Sok z arbuza

Arbuz składa się z 91% wody, zawiera dużą ilość witamin C i A oraz jest naturalnym źródłem jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy, zwanego likopenem. Likopen według ostatnich badań skutecznie zmniejsza ryzyko nowotworów prostaty i mechanizmów z tym związanych. Jego stężenie jest w arbuzie wyższe niż w jakimkolwiek innym owocu.

Na podstawie artykułu publikowanego w magazynie INFO MARION e-bulletin w listopadzie 2019 roku.

Write a comment