Biotyna to rozpuszczalna w wodzie witamina należąca do grupy witamin B. Czasami nazywana jest również witaminą H. Nazwa ta pochodzi od „Haar und Haut”, czyli niemieckiego wyrażenia: włosy i skóra. Jest to stosunkowo stabilna witamina, nieulegająca zniszczeniu przez gotowanie, jednak pod wpływem promieniowania UV traci aktywność biologiczną. Witamina H bierze udział w wielu procesach metabolicznych. Jest potrzebna do metabolizowania cukrów oraz do tworzenia cukrów z substancji takich jak białka, jak też do syntezy kwasów tłuszczowych. Biotyna jest również ważna dla transportu dwutlenku węgla i pomaga utrzymać zrównoważony poziom cukru we krwi.
Jakie jest źródło biotyny?
Najbogatszym źródłem biotyny jest wątróbka, zwłaszcza drobiowa, ale także żółtko jajek, mleko, drożdże czy łosoś. Roślinnym źródłem witaminy H są głównie warzywa kapustne, ziemniaki, jabłka, grzyby, awokado, soja oraz ogólnie orzechy i nasiona. Również zboża w potrawach pełnoziarnistych mogą być dobrym źródłem tej witaminy.
Biotyna jest więc zawarta w różnych produktach spożywczych. Nawet jeśli są to bardzo małe ilości, prawdopodobnie są wystarczające, gdyż oficjalna zalecana dzienna dawka to 30 mikrogramów. Kluczowe pozostaje pytanie, czy nasz organizm jest w stanie uwolnić biotynę z pokarmu, żeby ją wykorzystać. Osoby dotknięte niemożnością właściwego przetwarzania biotyny w organizmie cierpią również na zaburzenia odporności, w tym niską odporność na infekcje bakteryjne i grzybice. Inne czynniki powodujące niedobór biotyny to nadmierne spożywanie alkoholu czy zaburzenia metaboliczne.
Jak objawiają się niedobry biotyny?
Niedobór witaminy H początkowo objawia się pogorszeniem stanu włosów i paznokci oraz wysypką – zazwyczaj na twarzy. Przy dłuższym niedoborze biotyny dochodzi do masywniejszego wypadania włosów, mrowienia w kończynach, zapalenia spojówek oraz zaczerwienienia skóry wokół nosa, ust i narządów płciowych. Jednak nawet niewielki niedobór biotyny może być związany z odczuwaniem stanów depresyjnych, letargiem lub halucynacjami. Kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby starsze, sportowcy i palacze mają większe zapotrzebowanie na biotynę. Biotyna jest często polecana jako suplement diety wzmacniający włosy i paznokcie, chociaż niektóre badania naukowe pokazują, że samo spożywanie kapsułek nie jest skuteczne.
Co poleca dr Jonasz?
W procesie detoksykacji Marion stosowany jest preparat Col, który reguluje zaburzenia związane z wchłanianiem, w szczególności w jelicie cienkim. Eliminacja takich zaburzeń pozwoli naszemu organizmowi pobrać z żywności o wiele więcej niezbędnych składników. Dr Jonasz szczegółowo wyjaśnia temat substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu w dwudziestym odcinku serii wideo na kanale YouTube, dostęp online: https://bit.ly/detoks_wid20
Na podstawie artykułu opublikowanego w magazynie internetowym „INFO MARION” (https://bit.ly/36QhlEC) w lutym 2020 roku.
Chcesz wiedzieć więcej o metodzie dr. Jonasza?
Zapraszam na wizytę w mojej poradni.
Zadzwoń: +48 514 393 148